Glara » Stories » Turecké kalhoty

Turecké kalhoty

Seznamte se s oblíbeným módním kouskem aktuální sezóny. Představujeme Vám turecké kalhoty. Módní, pohodlné a trendy oblečení nejen k moři. Inspirujte se orientální módou a přidejte trochu exotiky do Vašich šatníků. Jak vybrat ty pravé harémky a kdy je nosit?

Historie a zrod tureckých kalhot

Jedná se o tradiční oblečení mající kořeny v osmanské éře. Oblíbené tak zůstávají již po staletí a to nejen v Turecku.  Pravé turecké kalhoty nazýváme şalvar. Jejich typický baggy střih byl, až do reformy reformy Musafy Kemala Ataturka v roce 1920, nošen jako běžný denní oděv všech mužů i žen. Tato reforma uvolnila módní trendy a umožnila do země příliv západní módy. Ale ani po té se obyvatelé těchto kalhot nevzdali a dnes jsou oblíbené nejenom v samotném Turecku, ale po celém světě. Na západě jsou dostupné od počátku 20tého století a zpopularizovala je vlna zájmu o kulturu Středního východu a orientalismus, včetně mystických arabských harémů, v nichž ženy nosily tento tradiční oděv. V anglicky mluvících zemích je najdete nejen pod pojmem turkish pants (trousers), ale i pod názvy jako harem pants, fisherman pants, elephant pants, pantaloons, balloon pants či aladdin pants.  U našich německých sousedů jsou to zase plunderhose nebo pumphose.  Z těchto názvů se pak v českém jazyce uchytilo několik pojmenování, které ale více méně označují jeden a ten samý druh kalhot. Turecké kalhoty zde tak naleznete pod mnoha synonymy:

  • Harémové kalhoty
  • Harémky (případně i haremky)
  • Sultánky
  • Aladinky
  • Pumpky
  • a zajisté ještě mnoho dalších

Dnes naleznete harémové kalhoty nejčastěji v šatníku mladých žen, ale byl to opět muž, který je v 80-tých letech minulého století znovuobjevil. Rapper MC Hammer ve svém klipu „Can´t touch this“ vystupuje v klasických aladinkách, zatímco křoví mu tam dělají tanečnice v legínách. Kdo nevěří, ať mrkne zde. Mladší ročníky pak tento trend přebírají od Justina Biebera, Gwen Stafani, Rhianny či Marie Šarapovové.

Co jsou turecké kalhoty?

  • Volné plátěné kalhoty se širokými nohavicemi
  • V oblasti kotníku jsou kalhoty stažené nebo zakončené gumičkou
  • Mají střih s nízkým sedem
  • Typické je výrazné, bohaté vzorování, doplněné o pestrobarevné potisky.
turecké kalhoty dámské turecké kalhoty kalhoty turecké

Oblíbené jsou přírodní motivy, květiny i orientální vzory. V teplejších oblastech se často nosily v čistě bílé barvě. Ta se společně s volným střihem kalhot ukázala jako výborná kombinace oblečení i do velmi horkých oblastí. Bílá barva se na slunci tolik zahřívá a látka kalhot se nedotýká přímo pokožky, takže sluneční paprsky pokožku neohřívají, ani ji nespálí. Látka je navíc velmi vzdušná a kalhoty mají velmi příjemný chladivý efekt. Toto je jeden z důvodů, proč se aladinky na západě nejčastěji nosí u moře nebo v horkém létě.

JAK NOSIT TURECKÉ KALHOTY?

Vytvořte kontrast

Pokud jsou vaše harémové kalhoty v tmavé barvě, zvolte top v pestrobarevném odstínu a doplňte sandály. Máte ve skříni pestrobarevné harémky? Kombinujte je s jednobarevným topem v tmavším odstínu. Tento ležérní a moderní vzhled je dosažen optickým vyniknutím těchto dvou tónů a je velmi praktický pro jaro a léto. Nosit ho může snad každý.

Ukryjte nedostatky

Dlouhé harémové kalhoty velikosti XXL plus jsou perfektní pro ženy plnoštíhlých tvarů. Jejich volný střih zakryje Vaše nohy a pozadí. Pro ženy s postavou jablka doporučujeme tmavší nebo černou barvu kalhot, která Vaše nohy zeštíhlí. Kombinujte ze zajímavým topem, který přenese pozornost do horní části těla. Volné kalhoty v tmavé barvě zeštíhlí i Vaše pozadí. Vyzkoušejte si sami před zrcadlem rozdíl mezi upnutými legínami a volnými tureckými kalhotami.

Pokud jste drobná děvčata, vyberte turecké kalhoty s vyšším pasem doplněné o světlý top či tílko.  Možno použít i oblíbená oversized trička. Ty si zasuňte do horní části do kalhot, čímž zkrátíte horní část těla a prodloužíte tak linii nohou. Pár sandálů nebo balerín vytvoří bezstarostný efekt, zatímco vysoké podpatky jsou skvělé pro kancelářské oblečení, což rozhodně představuje profesionální atmosféru a zvyšuje Vaši ženskost.

Rozbijte monotónnost

Také jste někdy unaveni minimalistickým stylem? Tak proč nezkusit bláznivé potisky? Turecké kalhoty jsou pro tento účel naprosto ideální. Šílené a provokativní vzory, které by na klasické sukni či šatech byly dost podivné, tak na harémových kalhotách vyniknou a zazáří. Geometrické potisky a tropické motivy jsou jen jednou z mnoha variant. Proč sedět v plážovém baru v jednobarevné sukni, když se tam můžete rozvalovat v pestrobarevných kalhotách s exotickými vzory.  Máte ráda mojito s ledem? Zvolte zelené odstíny a bude Vám chutnat mnohem více.

Přidejte barevnost

Osvěžte svůj šatník a vybírejte harémové kalhoty v úžasných a veselých barvách. Hitem jsou jasně červené odstíny, žlutá, modrá i růžová. Horní část těla doplňte zajímavými šperky, které ještě více podpoří Váš elegantní vzhled.

Vyberte luxusní materiály

Překonejte limity tradičních tkanin. Většina harémových kalhot je vyrobena z viskózy nebo polyesteru. Tyto levné harémové kalhoty jsou pohodlné, nemačkavé a rychleschnoucí. Pokud si to Vaše peněženka může dovolit, vyzkoušejte i alternativy. Harémové kalhoty z přírodního lnu jsou téměř nezničitelné a velmi příjemné na nošení. Další zajímavou alternativou je konopí. Nabídka výrobců je v tomto segmentu zatím velmi omezena, ale snažíme se pro Vás získávat i turecké kalhoty z těchto netradičních materiálů. I přes jejich výrazně vyšší cenu si mezi našimi zákaznicemi získávají stále více příznivců. Jestli se zajímáte o dopady své činnosti na životní prostředí, tak jsou tyto přírodní materiály skvělou alternativou k používaným průmyslově vyráběným tkaninám.

harémové kalhoty turecké kalhoty harémky

KAM NOSIT TURECKÉ KALHOTY?

Volnočasové příležitosti

Jakmile získáte první pohodlný kousek harémových kalhot, už se nikdy nemůžete vrátit zpět. Jsou ideální pro vytvoření neformálního, uvolněného každodenního vzhledu. Pro běžné každodenní nošení vybírejte jednobarevné provedení. Určitě nebudete zklamání nad tím, jak luxusně se v nich budete cítit. Milovnice minimalistického vzhledu se budou cítit úžasně v jednobarevných kalhotách s jednoduchým tílkem či tričkem bez potisku. Doplňky nejsou nutné, samotné kalhoty dodají Vašemu outfitu dostatečný pocit vzdušnosti a volnosti. Potřebujete si vzít s sebou nějaké drobnosti? Místo kabelky zkuste malý batůžek nebo crossbody.

Párty

Milovníci hippie stylu vyráží na párty v pestrobarevných harémových kalhotách. Jsou pohodlné a jakoukoliv slavnost si tak můžete užít na 100%. Kombinujte s topy, které Vám dovolí přidat spoustu zajímavých doplňků. Řetízky, náramky, výrazné náušnice, flash tetování apod.

Pláž

Nejoblíbenější místo, kam si vzít Vaše nové turecké kalhoty. Pláž… dlouhá, písečná, horká. Vybírejte světlejší odstíny, které se na horkém slunci příliš nezahřejí. Gumička nebo šněrování ve spodní části kalhot Vám dovolí vytáhnout kalhoty až nad kolena. I večer se tak můžete brouzdat v moři a užívat si hebký písek mezi prsty. Horní část těla zakryjte bikinovým topem, nebo zkráceným crop-topem s odhaleným pasem. Sluneční brýle, opalovací krém a kreditní kartu schovejte do praktické crossbody kabelky, přes kterou můžete přehodit i elegantní pareo. To Vás navečer ochrání před chladnějším vánkem od moře. Nejedete o víkendu k moři? Ve stejném outfitu zazáříte i u Vašeho oblíbeného rybníku nebo na nejbližším koupališti. Turecké kalhoty, stejně jako dlouhé sukně, patří neoddělitelně k letní pohodě.

Jóga a cvičení

Jóga je stále oblíbenější zábava a součást životního stylu. Turecké kalhoty jsou nutností pro každého jogína, protože nejenom krásně vypadají, pohodlně se nosí, ale umožní neomezený pohyb. Na kurzech jógy se nejčastěji potkávám se cvičenci v klasických legínách. Dlouho jsem je také nosila, ale jakmile jsem jednou na cvičení jógy vyzkoušela volné harémové kalhoty, tak jsem se již k legínám nevrátila. Zejména při náročnějším cvičení jsou více vzdušné a tělo se v nich nepotí tak intenzivně jako v legínách. Při cvičení je k harémkám vhodné sportovní tílko.

harémové kalhoty tříčtvrteční harémové kalhoty 3/4 harémové kalhoty turecké

Toto bylo několik našich typů, jak si užít jaro či léto v pohodlných tureckých kalhotách. Chcete další typy na zajímavé kousky? Mrkněte se do naší kategorie: 

Harémové kalhoty

Na blog