Glara » Stories » Lněné oblečení

Lněné oblečení

Oblečení ze lnu patří z hlediska energetické náročnosti a ekologické zátěže mezi nejzajímavější textilní materiály. Len přináší kouzlo z přírody přímo do Vašeho šatníku. Proč si lněné oblečení pořídit a jak s ním zacházet se dozvíte právě zde.

Vlastnosti lněného oblečení:

  +   dlouhá životnost materiálů, až 10x vyšší než bavlna
  +   čím je len starší, tím je měkčí a na dotek příjemnější
  +   antibakteriální a hypoalergenní materiál
  +   prodyšný, rychle schne
  +   termoregulační – v létě chladí, v zimě hřeje
  +   dokáže pohltit až 30% vody (nelepí se na pokožku)
  +   chrání proti UV záření
  -   tendence ke srážení při nešetrném praní
  -   snadno se mačká

 

Materiál len

Len má v Evropě dlouhou historii. Výrazně ho zde rozšířili již Keltové, kteří své oblečení vyráběli nejčastěji ze lnu nebo ovčí vlny. Proč bychom měli lnu věnovat pozornost:

  +   80% lnu je pěstováno v Evropě, zejména ve Francii a Bělorusku.
  +   Nepotřebuje umělé zavlažování, oproti bavlně spotřebuje 20-30x méně vody a 10x méně energie
  +   Dá se pěstovat zcela bez pesticidů
  +   Hektar lnu za rok pohltí 3,5 tuny oxidu ohličitého
  +   V přírodě se lněné oděvy přirozeně rozloží
 

Nízká ekologická stopa a lokální výroba předurčuje len mezi nejperspektivnější evropskou plodinu pro textilní průmysl, tak jak tomu bylo v minulosti. I přes jeho kladné vlastnosti, pěstování lnu v České republice téměř vymizelo. Ještě před 100 lety byly osevní plochy lnu na úrovni 18 000 ha. V době jeho největší produkce, v 60.tých letech 20tého století, se len pěstoval na plochách přesahujících 45 000 hektarů. Kolik to bylo v roce 2019? No, zhruba 1 000 hektarů, ale většinově již pouze jeho olejná varianta. V celé Evropě, včetně Ruska, je len pěstován na přibližně 170.000 hektarech (průměrná hodnota 2012-2015). Pro srovnání, řepka byla v České republice v roce 2019 oseta na 380.000 hektarech.

 

Lněné textilie

Z terminologického hlediska lze jako lněnou látku označit tu, která je vyrobena minimálně z 50% lnu ve směsi s jinými materiály (viskóza, bavlna a jiné). Nejkvalitnější jsou ovšem textilie vyrobené ze 100%ního lnu. Podstata technologického zpracování lnu je již po staletí téměř neměnná. Nepoužívají se žádné agresivní chemické procesy a lněné tkaniny tak patří mezi prémiové materiály. Celý výrobní proces je ale výrazně dražší než například u bavlny. To se pak projevuje i ve vyšší ceně lněných látek. Ta je ale kompenzována delší životností a levnější údržbou (nízké teploty při praní, kratší prací cyklus, nižší frekvence praní).

Výroba lněných látek je poměrně složitá a dnes technologicky náročná. Pro méně technicky zdatné příznivce jsme našli shrnutí v krátkém videu, které naleznete zde

V textilním průmyslu se len používal na výrobu tkaných látek. Nově byly vyvinuty i lněné příze pro pletařský sektor.

Zajímavostí je jistě složení nejznámějších bankovek světa. Americké dolary jsou vyrobeny z 25% lnu a 75% bavlny. Schválně mrkněte do svého šatníku, jestli tam nemáte oblečení se stejným materiálovým složením? Pak vytáhněte z peněženky své poctivě našetřené dolary a porovnejte, jak odlišný může být finální produkt i při použití stejných vstupních materiálů.

Péče o lněné oblečení

Len je přírodní materiál a při jeho údržbě je vhodné dodržovat několik důležitých zásad. Ty zaručí dlouhou životnost lněného oblečení. Oproti bavlně degraduje výrazně pomaleji a lněné výrobky takřka nestárnou. Pravidelným nošením získávají lněné látky větší jemnost, a to i bez negativního vlivu na jejich pevnost.

Nejčastěji uváděnou nevýhodou lněného oblečení je jejich tendence k snadnému mačkání. Tento problém je podle nás ale dávnou minulostí. Naštěstí jsou již pryč časy, kdy bylo společenské „faux pas“ ukázat se na veřejnosti v trošku pomačkané košili v kombinaci s kalhotami bez přesně nažehlených rovných „puků“. Dnes je ležérní styl oblečení naopak trendy a uvolněná módní vlna přímo vybízí k častějšímu používání lněných látek.

Praní lněného oblečení

Ideální je prát lněné oblečení v ruce s použitím mýdelných pracích prostředků. Osvědčené je například světoznámé (zejména na Litoměřicku) mýdlo s jelenem. Nepoužívat žádné chemické čisticí prostředky, ani nebělit.  Při praní v pračce volte šetrný prací program s teplotou do 40 stupňů.

V případě, že látka použitá pro výrobu lněného oblečení nebyla předem vysrážena (sanforizována), tak se len při prvním praní vždy lehce srazí (kolem 5-7%). Čím vyšší teplota, tím vyšší je srážlivost.  Jedná se o specifickou vlastnost lněného vlákna, kterou je možné zmírnit důsledným dodržením doporučených pravidel. I u sanforizovaných látek dojde při vyšších teplotách k mírnému sražení. Toto ale ke lnu patří a je nutno s tím počítat.

Zajímavou a nepříliš známou výhodou lněných látek je jejich vyšší odolnost vůči zašpinění. Len má specifickou a velmi hladkou strukturu vlákna, ze které se snadněji uvolňují nečistoty. Proto nejsou vyšší teploty praní ani potřeba. Také se nemusí tak často prát, protože se špína na vláknech hůře zachytává. To samé platí o pylu a plísních.

Lněné látky pereme pouze samostatně, nikdy ne společně s jinými tkaninami, a to ani přírodními (vlna, bavlna). Docházelo by k zachytávání drobných bavlněných či vlněných vláken a len ztratí svůj lesk a barvu.

Sušení a žehlení

Nepoužívejte sušičku, nejvhodnější je sušit oblečení dobře rozložené a vypnuté na prádelní šňůře. Jeli to nutné, tak ždímejte při nižších otáčkách. Prádlo bude méně zmačkané.

Na rozdíl od praní, při žehlení použijte vyšší teplotu. Len vysokým teplotám odolává velmi dobře a pomačkaný materiál bude lépe vyrovnán. Při žehlení je vhodné materiál navlhčit.

Lněné šaty

Vzhledem k uvedeným vlastnostem lnu jsou šaty z něho vyrobené přímo ideálním produktem. V horkém období Vás letní lněné šaty příjemně chladí. Večer, až teploty poklesnou, len udrží teplo a Vám nebude zima. Zkuste v horkém počasí porovnat oblečení z polyesteru nebo viskózy se 100%ním lněným. Po této zkušenosti se len ve Vašem šatníku zabydlí nastálo. Len se hodí spíše na volnější střihy, ale to neznamená, že lněné oblečení musí být méně elegantní. Výborně se uplatní na aktuálně módní oversized oblečení. Díky tomu, že lněné šaty snadněji drží svůj tvar, jsou vyhledávané u žen plnoštíhlých tvarů. Nadměrné lněné šaty pro plnoštíhlé postavy patří mezi nejžádanější produkty. V naší nabídce naleznete kolekce lněných šatů vyráběných v České republice, Polsku, Itálii i pobaltských státech. Ve vyšších cenových kategoriích jsou to pak luxusní certifikované produkty od německých značek se zaměřením na udržitelnou módu, vegan i fairtrade. Z důvodu vysoké poptávky nám výrobci aktuálně dodávají tyto produkty v omezených množstvích. Šaty, které jsou k dispozici skladem jsou zobrazeny v našem on-line katalogu. Libí se Vám některé? Tak pospěšte, prohlédnout si je můžete v kategorii

Lněné šaty

lněné šaty české lněné šaty lněné zavinovací šaty české lněné šaty

Lněné sukně

Nejoblíbenější produkty v kategorii lněných sukní jsou dlouhé sukně. Hledáte praktickou sukni na pláž, která Vás ochrání před nepříjemnými slunečními paprsky, ale zároveň je chladivá, prodyšná a příjemná na nošení?

Více naleznete v naší kategorii

Lněné sukně

lněná sukně lněná midi sukně lněná midi sukně propínací lněná sukně lněná sukně

Na blog